Criteris de selecció dels autors i de les obres

Aquest directori d’autors i autores locals, elaborat per la Biblioteca de Banyoles, se centra en els autors dels quals la Biblioteca disposa d’obra publicada. No és, per tant, una llista exhaustiva. També hem de remarcar que es tracta d'una llista en construcció permanent.

Autors/es: classificats/ades alfabèticament pel seu cognom i sota la disciplina temàtica que conreen.

I per últim: que no estiguin en aquesta llista no vol dir que no els pugueu trobar a la biblioteca. Per això, sempre podeu consultar el catàleg o fer-nos una visita.

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Internacional de Creative Commons.

dissabte, 9 de maig del 2009

Pere Verdaguer i Juanola


Va néixer a Banyoles l'any 1929 i va morir a Perinyà el 2017, on s’havia exiliat l’any 1939. Va ser periodista i professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Perpinyà fins que es va jubilar l’any 1994. L’any 1960 va fundar el Grup Rossellonès d’Estudis Catalans i també va ser fundador i secretari de la Universitat Catalana d’Estiu. Des del 1993 fou també membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Va publicar una cinquantena de llibres de ficció i assaig i va rebre diversos premis de reconeixement: el Premi Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1983, el Carles Rahola d’Assaig l’any 1992 i la Medalla d’Or de la Vila de Perpinyà, l’any 2016. Juntament amb Bernat Lesfarges, l’any 1971 va traduir La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, al francès (La place du Diamant). Verdaguer va ser una personalitat imprescindible per a comprendre la vitalitat i la realitat de la llengua i de la cultura catalanes a la Catalunya del Nord, i sempre va treballar per promoure-les. L'autor a la Viquipèdia.


1 comentari:

  1. També una gramàtica catalana de la qual tan sols s'ha publicat el primer volum.

    ResponElimina