Criteris de selecció dels autors i de les obres

Aquest directori d’autors i autores locals, elaborat per la Biblioteca de Banyoles, se centra en els autors dels quals la Biblioteca disposa d’obra publicada. No és, per tant, una llista exhaustiva. També hem de remarcar que es tracta d'una llista en construcció permanent.

Autors/es: classificats/ades alfabèticament pel seu cognom i sota la disciplina temàtica que conreen.

I per últim: que no estiguin en aquesta llista no vol dir que no els pugueu trobar a la biblioteca. Per això, sempre podeu consultar el catàleg o fer-nos una visita.

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Internacional de Creative Commons.

dimarts, 31 d’agost del 2010

Lluís Gonçaga Constans i Serrat

Banyoles (1901-1955). Eclesiàstic, historiador, arxiver i escriptor. Els seus treballs històrics de temàtica local i comarcal encara avui són un referent per a estudis d'àmbit local. Va fer estudis religiosos a la Casa Missió de Banyoles, al Seminari de Santa Maria del Collell i al Seminari Major de Girona. Fou ordenat sacerdot missioner diocesà l’any 1926 i destinat a la Casa Missió de Banyoles. Fou un dels fundadors del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, l'any 1943, i de l’Institut d’Estudis Gironins, al 1946. A partir del 1926 i durant vint anys va dur a terme una recerca al fons arxivístic del Monestir de Sant Esteve que va compilar i editar en el Diplomatari, publicat en sis volums entre 1985 i 1993, que inclou més de dos mil documents sobre la vila de Banyoles, des dels seus orígens al segle IX fins al segle XX. Va col·laborar també amb el Museu Arqueològic de Banyoles, és autor del catàleg del museu (1953). Fou en els darrers anys de la seva vida quan va publicar la majoria de llibres i articles sobre temes històrics i folklòrics, als Quaderns del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, als Annals de l’Institut d’Estudis Gironins i a la revista Horizontes (l’actual Revista de Banyoles). Pòstumament, el Centre d’Estudis Comarcals ha publicat nombroses articles i obres seves, l’entitat a la qual Lluís Constans va confiar els seus treballs inèdits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada