Criteris de selecció dels autors i de les obres

Aquest directori d’autors i autores locals, elaborat per la Biblioteca de Banyoles, se centra en els autors dels quals la Biblioteca disposa d’obra publicada. No és, per tant, una llista exhaustiva. També hem de remarcar que es tracta d'una llista en construcció permanent.

Autors/es: classificats/ades alfabèticament pel seu cognom i sota la disciplina temàtica que conreen.

I per últim: que no estiguin en aquesta llista no vol dir que no els pugueu trobar a la biblioteca. Per això, sempre podeu consultar el catàleg o fer-nos una visita.

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Internacional de Creative Commons.

dijous, 9 de setembre de 2010

Josep Maria Mascaró i Castañer

Va néixer a Banyoles el 1869 i hi va morir el 1963. Fill i nét de metges, va dedicar la seva vida professional també a la medicina. L'any 1894 ingressà al cos de metges de banys i començà a dirigir permanentment el balneari de Banyoles. Temporalment també va dirigir els balnearis de Santa Coloma de Farners, de la vall de Ribes i de Sant Hilari Sacalm.

Interior del Balneari de la Puda

Publicacions que podeu consultar a la Biblioteca:
 • Abastecimiento de aguas potables a la Ciudad de Bañolas : memoria. Palafrugell: P. Ribas, 1929.
 • Las Aguas sulfurosas de Bañolas en la litiasis renal, la gota y el prurito vulvar : comunicación leída en Real Academia de Medicina y Cirugi de Barcelona, el dia 24 abril de 1925. Girona: Carreras, 1925.
 • Los Dispépticos erróneamente considerados como tuberculosos : comunicación al Primer Congreso Español Internacional de la Tuberculosis. Girona: D. Torres.
 • Las Hermanas de la caridad y las enfermeras laicas : discurso : leído en la Conferencia de San Vicente de Paul, de Bañolas, el día 19 de febrero de 1893. Palafrugell: P. Ribas, 1930. 
 • Higiene de las aguas de mesa : discurso leído en la sesión inagural del curso de 1914 de la Academia de Higiene de Cataluña. Girona: D. Torres, 1914.
 • Noves orientacions científiques de les aygues sulfuroses de Banyoles : conferencia dada a Banyoles ab motiu del IV Congres de Metges de Llengua catalana, Juny 1921. Edició de l'autor, 1923.
 • Patogenia y diagnóstico de la diabetes sacarina: tesis del doctorado. Girona: P. Torres, 1892.
 • Topografía médica de Bañolas. Girona: D. Torres, 1914.
Josep M. Mascaró al Catàleg de les Biblioteques Públiques.

3 comentaris:

 1. Hola,

  en referència al Dr.Josep M. Mascaró Castañer: no va morir el 1916 com indiqueu, ja que en aquesta època era el metge director del balneari de Banyoles. A més, segons el llibre "El teixit de la memòria" d'Antoni M. Rigau i Rigau, el doctor va morir a l'edat de 94 anys.
  La data de naixement és correcta?

  Gràcies,

  Clara Trepat

  ResponSuprimeix
 2. Evidentment, era un error. Ja està solventat. Moltes gràcies!

  ResponSuprimeix
 3. Hola, on puc trobar aquesta foto de l'interior de la Puda? Al fons fotogràfic del pla de l'estany no la trobo... Gràcies!

  ResponSuprimeix