Criteris de selecció dels autors i de les obres

Aquest directori d’autors i autores locals, elaborat per la Biblioteca de Banyoles, se centra en els autors dels quals la Biblioteca disposa d’obra publicada. No és, per tant, una llista exhaustiva. També hem de remarcar que es tracta d'una llista en construcció permanent.

Autors/es: classificats/ades alfabèticament pel seu cognom i sota la disciplina temàtica que conreen.

I per últim: que no estiguin en aquesta llista no vol dir que no els pugueu trobar a la biblioteca. Per això, sempre podeu consultar el catàleg o fer-nos una visita.

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Internacional de Creative Commons.

dimecres, 4 de desembre del 2013

Frederic Corominas i Planellas

Banyoles (1910-2014). Mestre, físic i escriptor. Membre d'una coneguda nissaga de metges banyolins molt arrelada a la ciutat i tradicionalment implicada en la vida pública i associativa de la comarca.

Va estudiar magisteri i la primera plaça de mestre el va portar a Llançà, el 1935. Després de la guerra civil fou internat en un camp de concentració. Retornat a Catalunya als anys quaranta, va perdre la seva plaça de mestre, essent depurat per haver estat membre, durant la República, de la FETE (Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyança, sindicat vinculat a la UGT). Durant molts anys va haver de fer classes particulars per a guanyar-se la vida.

A principis dels anys seixanta, va tornar a la docència a l’Acadèmia Abad Bonito de Banyoles, que havia fundat anys enrere juntament amb Josep Brugulat. Allà va fer classes de física, química i ciències naturals. Uns anys després, va demanar el seu reingrés al magisteri públic. El final de la seva vida docent és a les escoles de Serinyà, on es va jubilar l'any 1980.

Autor de poesia, assaig, novel·la i teatre, va guanyar nombrosos premis literaris. Així mateix, va escriure la lletra dels himnes de diferents entitats de Banyoles, com el del Casal de la Gent Gran, el del Centre Excursionista o el del Club Esportiu Banyoles. També és autor del text de la passió de Banyoles, estrenada el 1962.

Per la a seva trajectòria va rebre diversos reconeixements. El 2004, el Premi Mestres 68; el 2002, la Medalla d’Or del Pla de l’Estany per part del Consell Comarcal; i al 2006 la Medalla d’Or de la Comarca del Pla de l’Estany i el premi “Flama de la Llengua” de la Mesa Cívica per la Llengua.


Frederic Corominas al Catàleg de les Biblioteques Públiques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada