Criteris de selecció dels autors i de les obres

Aquest directori d’autors locals, elaborat per la Biblioteca de Banyoles, se centra en els autors dels quals la Biblioteca disposa d’obra publicada. No és, per tant, una llista exhaustiva. També hem de remarcar que es tracta d'una llista en construcció permanent.

Autors: els trobareu classificats alfabèticament pel seu cognom i sota la disciplina temàtica que conreen.

I per últim: que no estiguin en aquesta llista no vol dir que no els pugueu trobar a la biblioteca. Per això, sempre podeu consultar el catàleg o fer-nos una visita.

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 Internacional de Creative Commons.

dijous, 5 de maig de 2016

Rossend Palmada i Teixidor


Foto: banyoles.cat

Va néixer a Banyoles l'any 1893 i hi va morir el 1988. Músic, compositor de sardanes i teòric musical; autor d'estudis sobre folklore, història de la sardana, i el dodecafonisme i les tècniques serial i atonal, publicats en diversos articles i en alguna obra inèdita.

Fill del també compositor i instrumentista de cobla banyolí, Joaquim Palmada i Butinyà, després de rebre lliçons de música i fer d'instrumentista a la cobla Els Juncans durant la primera juventut, estudià Dret Administratiu i Ciències Exactes i va ocupar diversos càrrecs a l'administració municipal des dels anys 1920. Fou interventor de l'Ajuntament de Banyoles fins a l'any 1963.

Malgrat abandonar ben aviat la feina d'instrumentista, promogué activitats musicals de diversa mena, com la recuperació del Ball del Tortell d'Esponellà. Va contribuir també al nomenament de Banyoles com a Ciutat Publilla de la Sardana el 1965. 

L'any 1977 la comissió de l'aplec de la sardana de Banyoles li imposà l’Emblema d'Or. El 1993, l'Ajuntament de Banyoles, el Foment de la Sardana, l'Esbart Dansaire de Fontcoberta i les comissions de festes del barri del Terme i del Barri de Sant Martirià li dedicaren un homenatge i afixaren una placa commemorativa a la casa on havia viscut. També es convoca el Premi Rossend Palmada de composició de sardanes. L'any 2000 l'Ajuntament de Banyoles va nomenar un carrer amb el seu nom.

Rossend Palmada a la Viquipèdia

Llista de sardanes de Rossend Palmada: a sardanista.cat i també a  músicsperlacobla.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada